Mbështet Albanian Daily

E përditshme, për të gjithë
BallinaKulturëArt & Design“Madona dhe Fëmija” vizatimi që u ble 30 $ dhe u shit...

“Madona dhe Fëmija” vizatimi që u ble 30 $ dhe u shit 50 milionë

Vepra e mjeshtrit të madh Albert Durer, u ble për u vlerësua shumë vite më vonë në një ankand

Gjithçka duket ende e pezullt deri në finalizimin që kjo punë e panjohur e mjeshtrit të madh, Albert Durer të ngjitet në pod lavdie duke marrë nën çekiç një vlerë të lartë të denjë për një vepër mjeshtri, por asgjë nuk mund t’ia heq statusin e një rastësie befasuese në historinë e artit.

Nëse keni një sy të mprehtë, si koleksionisti anonimë antike nga Massachusetts në SHBA, mund të jeni me fat.

Një burrë ishte i përfshirë në një shitje pronash në vitin 2016, ku artikujt nga mallrat e një familjeje ishin gjithashtu në shitje për publikun. Ai mori një vizatim “Madona dhe Fëmija”, të nënshkruar AD në fund, për vlerën 30 dollarë. Sipas Times, ai e shënoi një hyrje të librit të tij, “#8907 Albert Durer “Madona dhe Fëmija”, vizatim 30,00 dollarë.”

Blerësi anonim e solli në shtëpi vizatimin pa kornizë, i pasigurt – ashtu siç janë shitësit – se ishte apo jo ky vizatim një vepër e artistit të famshëm gjerman të Rilindjes, Albrecht Durer, edhe pse mbante inicialet e tij, AD.

Taylor Dafoe mësohet të jetë shprehur nga Artnet se “Ai e bleu atë për 30 dollarë. Së paku, ishte ‘një vepër arti e vjetër e bërë mrekullisht, e cila justifikonte blerjen e saj për atë vlerë’.

Blerësi anonim dhe familja që e shiti mund ta kenë nënvlerësuar vizatimin: “Galeria Agneës në Londër thuhet se po kërkon deri në 50 milionë dollarë për të, duke besuar se pas inicialeve “AD” kjo punë i përkiste vërtetë mjeshtri gjerman të Rilindjes, Albrecht Durer.” Albrecht Dürer ishte një piktor gjerman i njohur në të gjithë Evropën gjatë lëvizjes së Rilindjes. Veçanërisht i njohur për printimet e tij në prerje druri, ai ishte në kontakt me artistë si Raphael, Giovanni Bellini dhe Leonardo da Vinci.

Tani, pas një studimi të kujdesshëm, shumë studiues thonë se skica e bukur me bojë është një vizatim autentik i Durer-it, raporton Nora McGreevy për Smithsonian. Është gjithashtu një gjë e rrallë historike e artit: Sipas Gazetës Art, skica – me gjasë një vepër përgatitore për një pikturë rreth vitit 1506 – është vizatimi i parë “plotësisht i panjohur” nga artisti që rishfaqet që nga vitet 1970.

Gazeta Art raporton se “Clifford Schorer, një aksioner kryesor i Agneës dhe personi që bëri zbulimin, beson se vizatimi ‘mund të arrijë një çmim rekord’ për një vepër në letër të një Mjeshtri të Vjetër.” Gazeta Art shton se “Rekordi aktual mbahet nga Raphael, koka e një muze të të cilit (1510-11) u shit për 48 milion dollarë në Christie’s Londër në 2009. Por Agneës nuk ka fiksuar një çmim të fortë dhe aktualisht po eksploron interesin.”

Dy ekspertë kanë arritur në përfundimin se vizatimi është një Durer autentik. Christof Metzger, kuratori kryesor në Muzeun Albertina në Vjenë dhe një autoritet kryesor për artistin, raporton Artnet, deklaroi se puna ishte e vërtetë. Metzger, shkruan Taylor Dafoe për Artnet, madje e ka përfshirë në katalogun e tij të ardhshëm raisonne mbi Mjeshtrin e Vjetër.

Më pas është Giulia Bartrum, një ish kuratore e Printimeve dhe Vizatimeve Gjermane në Muzeun Britanik, e cila gjithashtu është e të njëjtit mendim. Ajo ka organizuar një ekspozitë rreth saj në Agneës, njofton Artnet .

Materiali i ekspozitës e prezanton Durer-in, në një mënyrë disi të fryrë, por ndoshta të merituar, “si artistin më të madh gjerman të epokës së tij, por edhe si një nga artistët dhe intelektualët më të rëndësishëm të Rilindjes Evropiane”.

Duke e quajtur punën e tij “novatore, produktin e tij pjellor dhe trashëgiminë e tij të pavdekshme”, broshura e Agneës thotë “Princat dhe perandorët ishin ndër klientët e tij dhe ai u angazhua në diskutime me studiues dhe artistë nga e gjithë Evropa”.

Artnet raportonte se “vepra [dyshohet se është krijuar] rreth vitit 1503 si një studim paraprak për akuarelin e njohur të Durer-it, Virgjëresha me një mori kafshësh, e cila përfundoi afërsisht tre vjet më vonë. (Piktura është tani në koleksionin e Albertina [Muzeu në Vjenë, Austri].)”

Shitësi e kishte të vështirë të bindte dikë që kishte një Durer në duar, ose të paktën të zbulonte nëse ishte një vepër autentike arti apo jo. Ai u përpoq, pa sukses, që artikulli të vlerësohej nga ekspertët “për vërtetim ose shitje të mundshme, vetëm që të mohohej në çdo rast, sipas Agneës”.

Më në fund, shitësi u lidh me koleksionistin me bazë në Boston, Clifford Schorer, i cili është gjithashtu aksioner në Agneës. Schorer dhe Agneës punuan për vërtetimin e punës, duke marrë mendimet e ekspertëve. Artneës shkruan se “një restaurues letre, për shembull, konfirmoi vjetërsinë e materialit [letër prej liri] dhe gjeti filigranin Trident dhe Ring me nënshkrimin e Durer”. Vepra artistike u verifikua përfundimisht pas analizës së dy veçorive – monogrami i artistit ishte bërë me të njëjtën bojë të vizatimit dhe ishte bërë në një letër që kishte një filigran të parë në të paktën 200 fletë të përdorura nga i njëjti artist.

Ndërkohë, shitësi dhe Agneës mësuan detaje të tjera rreth veprës së artit. Një arkitekt që jetonte jashtë Bostonit e kishte trashëguar veprën “si një trashëgimi familjare dhe ka të ngjarë të ishte blerë në Paris nga gjyshi i tij në vitin 1919”, shkruan Artneës . Arkitekti vdiq në vitin 2012.

Veprat e artit tani mund të shikohen në Galerinë Agneës në Londër. Sipas revistës Smithsonian. galeria planifikon të shesë skicën, por ende nuk është caktuar një çmim i saktë.

- Reklame -
Google search engine

Most Popular

Related stories